Portal de Vallejo analitza i repassa les figures de Ballester i Sanchis
Portal de Vallejo ha tornat a la programació del Ciutat de València i ho ha fet honrant la memòria de José Ballester i Amador Sanchis, figures determinants en la fundació del Levante FC i Gimnástico FC amb motiu dels actes del 115 aniversari. Sota el títol Ballester i Sanchis, encreuament de camins, destacats ponents van analitzar el llegat d'estos pioners del futbol valencià.
La sessió ha comptat amb la presència de José Ricardo March, Paco Santamans, Irene Alcolea i Emilio Nadal. Els assistents van recordar com els dos clubs van nàixer a la València de 1909, en un context marcat per la confrontació ideològica entre l'ensenyament laic i la religiosa. Mentres el Gimnástico estava vinculat al Patronat de la Joventut Obrera d'arrel jesuítica, el Levante va sorgir del Col·legi de Vicente Ballester Fandós, defensor d'una educació laica i moderna i pare del qual fora fundador, Josep Ballester Gozalvo.
Paco Santamans ha destacat la figura de Ballester “no sols com a pedagog amb una visió avançada al seu temps, sinó també com un polític rellevant durant la II República”. Ballester va ocupar càrrecs de gran responsabilitat en un període convuls, abans d'exiliar-se a França després de la Guerra Civil, acompanyat per la seua esposa Teresa Molins Gausach. Irene Alcolea ha subratllat la importància de Teresa Molins, casada amb Josep Ballester, coneguda com a Tereseta, reivindicant-la com una d'eixes figures femenines invisibilitzades, però essencials en la història i ha contat com en l'institut en el qual treballa, i que porta el nom de Josep Ballester, tenen un cor que porta el nom de Tereseta.
Per part seua, José Ricardo March ha esbossat la trajectòria d'Amador Sanchis, advocat i periodista influent en el Diari de València, així com membre destacat de la Dreta Regional Valenciana a partir dels anys trenta. March ha posat l'accent en la seua passió pel futbol, que el va portar a la presidència de la Federació Valenciana de Futbol després de la Guerra Civil i més tard, en els anys cinquanta, a presidir el Levante UD.
El moment més emotiu de la jornada va ser el relat de Paco Santamans i Irene Alcolea, tots dos professors de l'IES José Ballester, sobre el projecte per a repatriar les restes de Pepet i Tereseta a València, complint amb el seu desig exprés de tornar a la seua terra natal. Este esforç, compartit pel Levante UD, simbolitza la unió entre memòria històrica i compromís per preservar el llegat d'aquells que van marcar la identitat del futbol valencià.